Dobanda Anuala Efectiva / DAE

Top credite nebancare

Dobanda Anuala Efectiva / DAE

Dobanda anuala efectiva definitie

O rată anuală procentuală sau DAE este costul total pe care îl plătiți în fiecare an pentru a împrumuta bani, inclusiv toate taxele, exprimat ca procent. DAE include atât rata dobânzii , cât și alte cheltuieli , cum ar fi punctele de reducere, comisioanele de broker și costurile de închidere. La fel ca o rată a dobânzii, o rată anuală procentuală este exprimată ca procent. O rată anuală procentuală este rata dobânzii pe care o plătiți în fiecare an pentru un împrumut, card de credit sau altă linie de credit. Este reprezentat ca procent din soldul total pe care trebuie să-l plătiți.


Împrumut în doar 3 min - Rapid, sigur, 100% online!


La ce se referă DAE?

Rata anuală procentuală (DAE) a unui împrumut este suma totală a dobânzii pe care o plătiți în fiecare an. Aceasta este calculată înainte ca dobânda compusă să fie luată în considerare. DAE reprezentată ca procent din soldul creditului. Când împrumuți bani, orice dobândă pe care o plătești crește costul lucrurilor pe care le cumperi cu banii respectivi. Cardurile de credit sunt o formă de împrumut, la fel ca și împrumuturile și liniile de credit.

Cunoașterea DAE a unui card sau a unui împrumut vă ajută să comparați ofertele. De asemenea, vă arată costul real al ceea ce cumpărați.

Cum se calculează DAE? Dobanda anuala efectiva formula

DAE-ul dvs. depinde adesea de ratele dobânzilor din economia mai largă. Creditorul dumneavoastră poate adăuga o sumă (cunoscută sub numele de „marjă”) la un indice precum rata principală.
Adaugă acele două numere împreună pentru a calcula rata. De exemplu, creditorii pot spune că plătiți rata principală plus 9%.

Să presupunem că rata principală este de 3,25%, iar DAE a cardului dvs. de credit este rata principală plus 9%. Adăugați 3,25% până la 9% pentru a ajunge la APR de 12,25%. Dacă emitentul cardului dvs. presupune 365 de zile în fiecare an pentru calculele de facturare, rata dvs. periodică zilnică ar fi 0,034%, care este 0,1225 împărțit la 365.

Așadar, pentru a face acest lucru, compania de carduri de credit împarte DAE-ul dvs. la 360 sau 365 pentru a converti la o rată periodică zilnică.

Să presupunem că DAE este de 20% și că aveți un sold zilnic de 6.000 USD pe card pentru luna respectivă. Emitentul cardului dumneavoastră presupune 365 de zile pe an. Cât de multă dobândă vei avea astăzi?

Pentru a calcula acest lucru, găsiți rata periodică zilnică. Apoi, înmulțiți rata zilnică cu soldul contului dvs. Dobânda pe care o datorați pentru ziua respectivă este de 3,29 USD.

Creditorii sunt obligați să vă afișeze DAE (sau mai multe DAE) pe extrasul dvs. Drept urmare, puteți vedea întotdeauna câte datorii aveți la fiecare curs. Dacă aveți întrebări cu privire la aceste rate, sunați la emitentul cardului sau la furnizorul de credite.

Documentele de împrumut sau acordul cu deținătorul cardului descriu modul în care creditorii vă pot schimba rata. Companiile de carduri de credit trebuie să respecte termenii și condițiile din acord.

DAE variabilă vs. DAE fixă

Când DAE este fixă, rata nu se modifică în timp. O ipotecă cu rată fixă ar avea aceeași rată a dobânzii și aceeași DAE pe toată durata împrumutului. Cu toate acestea, majoritatea cardurilor de credit au o rată variabilă. (Unele carduri de marcă de magazin au tarife fixe.)

Cu o rată variabilă, rata dvs. poate crește și scădea.


CREDITE NEBANCARE ONLINE

Aplică acum și ai acces la cea mai vastă selecție de credite nebancare cu dobânzi avantajoase din România!